“Mijn stenenreinigingsritueel is mijn me-time. Met de volle maan als keiharde deadline.”

Gepubliceerd op 3 augustus 2020 om 00:00

Jíhaaa! Vannacht is het volle maan! Een moment bij uitstek om je edelstenen te reinigen. Het licht van de  volle maan is een natuurlijke bron van energie voor al jouw lievelingskristallen. De gedachtegang van het reinigen en opladen van edelstenen, is dat de stenen diep in moeder aarde zijn gevormd. Eenmaal uit de aarde en blootgesteld aan onze energie, zouden ze volgens de kristallenleer geregeld een reinigings- en oplaadritueel moeten ondergaan.

Er is echt van alles te vinden over het reinigen en opladen van edelstenen. Toen ik mij er ooit in verdiepte, duizelden alle methodieken me voor de ogen. De ene soms de ander tegensprekend. De enige keiharde conclusie die ik kon trekken: iedereen doet het op zijn eigen manier, op de wijze die voor die persoon het beste voelt. En jawel, na het posten van deze blog ben ook ik zo’n iemand. Die ongetwijfeld alles tégen de regeltjes van de kristallenleer in doet, die mensen in verwarring achterlaat, want… je mág je schattebouten toch niet reinigen met zeep?! Ze moeten toch minimaal een paar uur in stromend water liggen in plaats van dat ze een vluchtig badje krijgen?! Dat zal. Eerlijk gezegd heb ik nogal mijn twijfels bij het ontladen en opladen van edelstenen. Ik vind het een egocentrische gedachte dat iets dat in miljoenen jaren tijd, diep in de aarde, zich heeft gevormd tot een prachtig kristal, zomaar zijn energie kan verliezen door ééndagsvlinders als wij. Tegelijkertijd zeg ik niet dat ik gelijk heb. Mocht jij wél ervaren dat een steen ‘vol’ kan zijn van jouw energie, dan zal dat ook gewoon zo zijn!

Ik voel me aangetrokken en verbonden met het prachtige natuurverschijnsel ‘de edelsteen’ en dáárom heb ik toch een soort reinigingsritueel. Niet zo zeer om mijn stenen leeg te halen van alle energie die ik in ze heb gestopt, maar puur om op een vast moment me in volle overgave met mijn beauty’s te verzoenen. Dat klinkt misschien gek, maar dat is hoe het voor mij werkt. Mijn stenenreinigingsritueel is mijn me-time. Met de volle maan als keiharde deadline.

Ik ‘reinig’ niet ál mijn stenen. Alleen degenen die ik het meeste in mijn hand heb. Dat zijn de twee in mijn auto, mijn geslepen harten en palmsteen op het nachtkastje waar ik mee mediteer, onder andere de bollen op de bank én Rob’s (de edelstenenkat) zelf uitgekozen amethist en chevron-amethist. En oh, ook nog wat hangertjes!

Ik begin mijn ritueel ergens overdag door met mijn mandje door het hele huis te lopen om te bepalen welke stenen aan de beurt zijn. Zij belanden in het mandje en beneden maak ik een schifting van degenen die even koppie onder gaan en zij die alleen worden gepoetst met een vochtige doek. Niet alle stenen kunnen tegen water, namelijk. Ik pak, in dit geval, twee lievelingskussentjes en onderscheid de duikers van degenen zonder zwemdiploma. Ondertussen bekijk ik elke steen aandachtig en sta stil bij hoe mooi ze zijn.

Eenmaal bij de kraan aangekomen, leg ik ze niet in een lullig plastic bakje. Nee, ik zoek één van mijn mooie schaaltjes uit dat als bad gaat dienen. Ik vul het schaaltje met water, doe daar een paar druppeltjes lievelingshandzeep in en plons, daar gaan de stenen in. Allemaal tegelijk, omdat het er zo blij uit ziet! 😊
Ik voeg het kleine beetje zeep toe omdat ook de stenen van Rob ertussen zitten en Rob bovendien wel eens een steen van mij leent, zoals de merlinietbol. Het maakt hem niet uit of hij net een muis achterover heeft gedrukt. In volle overgave pakt hij de stenen vast tussen zijn klauwen om ze kusjes te geven. Bovendien vind ik het ook voor vriendinnen die de stenen geregeld even koesteren een fris idee dat ze af en toe een licht ontvettend badje krijgen.

Ik spoel ze één voor één goed af en na grondig afdrogen stop ik ze weer terug in hun mandje. De hangertjes en dus de stenen die niet goed tegen water kunnen, neem ik af met een vochtige doek. De reden waarom ik de hangertjes niet in water reinig, is omdat de lijm dan wel eens kan loslaten. Ingeboorde hangertjes krijgen wél eens een bad, mits de steen daar tegen kan.

Na zo’n tien minuten heerlijk trutten bij de kraan, neem ik alle stenen mee naar boven, waar ze in het kozijn een plekje krijgen om een nachtje in de volle maan te mogen liggen. Twee selenietplankjes dienen als bed. 😊 Aan seleniet worden de eigenschappen toegedicht dat deze steen zowel een reinigende als opladende werking heeft. Twee in één, dus.
Baat het niet, dan is ook dit weer in ieder geval een heerlijke mindfulnessoefening: alle stenen op de plankjes zien te krijgen. Het is een drukte van jawelste op de plankjes, de ene drukt de andere steen geregeld weg en het vergt wat oefening om ze allemaal keurig stil te laten liggen. Ook nu, tijdens het geconcentreerde neerleggen, geniet ik bewust van alle stenenpracht.   

Nu is het alleen nog een kwestie van Rob een nachtje weghouden bij de kristallen en dan krijgen ze morgen vanúit het kneuterige mandje, hun plekjes weer terug. Waar ze weer een maand lang worden gekoesterd!

Mocht je vandaag net als ik óók aan de slag gaan met jouw eigen blingers, let me know! Ik ben zoals altijd erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs Reen!
De Edelstenenjungle


Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid
een jaar geleden

Ik leg ze tijdens volle maan op de vensterbank, of buiten als het 'n droge nacht is. Tussendoor leg ik degene die ik vaak gebruik in de hematiet en daarna in bergkristal. En soms spoel ik ze af onder de kraan.