Wat voor steen heb ik NOU weer gekocht?!

Hier vind je leuke info over jouw allerlaatste Edelstenenjungle-aanschaf. Over elke steen die in de webshop staat, probeer ik een interessant stukje te schrijven. Met als doel dat deze blog uiteindelijk een complete encyclopedie wordt van edelstenen op alfabetische volgorde (oh god wat beloof ik je nou!). 

DISCLAIMER - De werking van edelstenen is niet wetenschappelijk bewezen en kan iedereen dus anders en/of op zijn eigen manier ervaren. Ik raad je bij gezondheidsklachten natuurlijk gewoon aan: "Go see the doctor!"

Whaha, jongens, 1986! Kool Moe Dee

Amethist

Sta je op het (kristal)punt (te flauw...) om een prachtige amethist in je winkelmandje te leggen? Weet dat de amethist volgens de kristallenleer staat voor bescherming, zuivering en verlossing van verslavingen. Wat dit laatste betreft, speelden de oude Grieken hier wel heel smooth op in. In plaats van naar een afkick kliniek te gaan, slepen zij uit amethist een beker om hier vervolgens hun wijn uit te drinken. Zeg maar dag tegen de kater! 
Vandaag de dag helpt amethist om onmatigheid en andere slechte gewoonten in te tomen, zoals roken en te veel drinken. Bovendien is deze steen een hulpmiddel bij meditatie. Amethist helpt je te kalmeren en naar een hogere staat van bewustzijn te gaan. Fysiek kan hij je helpen tegen tinnitus. 

Amethist behoort tot de kwartsgroep en heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. De kleur varieert van licht- tot dieppaars en ontstaat door een combinatie van sporen ijzer en aluminium. Amethist komt op veel plekken in de wereld voor, zoals Brazilië, Bolivia, Mexico, Afrika, Canada, Rusland en de Verenigde Staten. 

Amethist kan met je mee in bad als je dat zou willen: alle stenen vanaf een hardheid van 7 kunnen goed tegen water. Reinig je jouw stenen met water? Dan is dat voor de amethist dus geen probleem. Zonnebaden vindt hij minder prettig, dan kan zijn mooie paarse 'huidje' verbleken. 

Bergkristal

Bergkristal, ook wel kwarts genoemd, is één van de meest voorkomende mineralen. Ze komt voor in alle werelddelen en waarschijnlijk zelfs in elk land. Ja, ook in Nederland. Tijdens een boswandeling op een zonnige ochtend wel eens het pad voor je zien glinsteren? Jawel, dat was dus bergkristal!
Het mineraal ontsnapte ook niet aan de aandacht van onze voorouders. De naam kwarts komt af van het Griekse woord voor ijs. In de oudheid dacht men namelijk dat kwartskristallen uit water bestonden dat zó hard bevroren was, dat het nooit meer zou kunnen ontdooien. Met een hardheid van 7 op de schaal van Mohs zou je prima een bergkristalblokje in je cola kunnen gooien, maar of het er kouder van wordt...
De Schotten en Ieren gebruikten bollen bergkristal lange tijd om hun vee mee te genezen. In Midden- en Zuid-Amerika sneden mensen uit vroegere culturen schedels uit bergkristal. De schedels gebruikten ze om gestorven voorouders en goden mee te vereren. Japanners noemden bergkristal 'het volmaakte juweel' en zagen het mineraal als een symbool van oneindige ruimte, zuiverheid, volharding en geduld. Inheemse volken in Noord-Amerika en Myanmar zagen bergkristal als levende wezens die zij eten gaven en rituele offers. 
Vandaag de dag staat bergkristal of kwarts in de kristallenleer bekend als de steen die de werking van andere stenen versterkt. Bovendien reinigt ze haar omgeving. 
Kijk uit met bergkristalpunten in de vensterbank of op een andere zonnige plek. Ze kan werken als een vergrootglas en een kampvuurtje in je huis wil je nu eenmaal niet!

Oceaan Jaspis

Als De Edelstenenjungle een staart zou hebben gehad, zou ze keihard kwispelen bij het zien van deze steen: de oceaan jaspis. Deze vrolijkerd staat voor ontspanning, zelfexpressie, genieten van het leven en loslaten van negativiteit en stress. Fysiek kan hij helpen bij herstel. 
Jaspis kent nogal wat soorten, waarvan 'de oceaan' er eentje is. Jaspis is over de hele wereld te vinden. Zo zijn er afzettingen in India, Rusland, Brazilië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar... de oceaan jaspis is een bijzondere soort die alleen in Madagaskar bestaat. De naam jaspis is afgeleid van het Griekse woord voor 'gevlekte steen'. Doordat de steen uit 20 procent aan vreemde materialen bestaat, heeft hij zijn bonte kleurtjes. De kleuren zijn per steen weer verschillend. Ook de patronen zijn afwisselend. Vaak hebben de stenen een cirkeltjesmotief, met in die cirkeltjes weer vele andere gekleurde cirkeltjes. Sommigen van die cirkeltjes hebben zeg maar een mondje, met daarin blije stukjes kwarts die er als suikerkorreltjes in liggen. De oceaan jaspis is een steen die je elke keer als je hem pakt, weer verrast. hij heeft een hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs.  

Rozenkwarts

Love is in the stone! Liefde voor je lief, je familie en je vrienden. En óók liefde voor jezelf. Zijn zacht roze kleur verraadt het toch al een beetje? De rozenkwarts staat voor 'houden van' en zachtaardigheid. Deze roze vriendin kalmeert en wie wel eens met haar mediteert, kan het gevoel ervaren zich in een bubbel van liefde te begeven. Maar ook gewoon de aanblik van een ruwe bonk rozenkwarts op de salontafel, geeft een warm gevoel. 
Deze steen hoort bij de kwartsfamilie en komt veelal in massieve vorm voor. Maar soms groeit hij ook in clusters van kleine kristallen. De kleur varieert van heel licht, doorschijnend roze tot een diepe donkerroze kleur. Rozenkwarts wordt gevonden in Brazilië, Madagaskar en in de Verenigde Staten in South Dakota. Hij heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs en is zo dus goed waterbestendig. Leg eens wat trommelsteentjes op de bodem van de vaas en kijk of je bloemen langer vers blijven ;)